Saturday 13 February 2010

Movie heads-up: The Age of Stupid

O constanta a existentei umane a fost lupta pentru resurse, indiferent ca a fost vorba de cirezi, apa potabila, chestii stralucitoare, sol fertil sau (in cele din urma....) petrol. E oarecum ironic faptul ca lupa pentru petrol e ceea ce ar putea sa-l distruga si pe pierzator, si pe invingator.

"Incalzirea globala" e din ce in ce mai des rostita de prezentatori tv, de politicieni, de alti oameni faimosi... insa... ajung sa ma intreb.... cat de reala e incalzirea globala pentru oamenii pe care ii vad in fiecare zi, pentru colegii mei de facultate, pentru prietenii mei, pentru familia mea... si pentru mine. Cat de reala e incalzirea globala pentru mine? Ma va afecta vreodata? Se afla, intr-adevar, omenirea pe calea spre autodistrugere? Nu stiu. Un lucru este, insa, sigur... consumul aflat mereu in crestere va epuiza, in cele din urma, resursle limitate de care dispunem.

Am vazut recent un film, o colectie de filmulete, mai bine spus, care m-a facut sa inteleg cat de limitata este puterea mea sau a oricaruia dintre noi cand vine vorba de a opri procesul de incalzire globala care nu ar putea distruge planeta, dar care cu siguranta ne-ar distruge pe noi.

Imaginati-va urmatorul scenariu: Un om incearca sa construiasca un parc de centrale eoliene undeva in Anglia. Comunitatea se opune pentru ca "morile de vant" ar strica privelistea si ar avea efecte negative asupra economiei din zona. Toti sustin ca sunt ecologisti si ca le pasa de impactul pe care il au actiunile lor asupra mediului inconjurator, insa centralele eoliene nu au ce cauta in oraselul lor. Cum, Doamne fereste, sa le fie stricata privelistea de catre monstruozitatile alea rotative? Consiliul decide in favoarea comunitatii (Desi, de cativa ani buni incoace, oamenii de stiinta continua sa se agite in legatura cu incalzirea globala si cu modul in care ar putea duce la disparitia speciei noaste). Parcul eolian nu e construit.
Din pacate, nu e un scenariu imaginar... e un caz real. Sunt multe lucruri absurde legate de modul in care traim si in care alegem sa ne consumam resursele. In filmul "The Age of Stupid" veti vedea doar cateva. (Stiu ca dau spoilere in acest entry, dar nu stiu cati vor alege sa vada filmul). In cele din urma, concluzia e ca, daca ne autodistrugem, poate ca o facem pentru ca, la un anumit nivel, nu ne consideram demni de a ne continua existenta.

"Hemingway wrote that the world is a fine place and is worth fighting for. I agree with the second part" - Se7en, the movie. (Replica rostita de Morgan Freeman la sfarsitul filmului)


R

No comments:

Post a Comment